Två falkenbergsföretag i slutstriden


om nationellt hållbarhetspris

Fr. v:  Swedbanks Roland Svensson, näringslivschef Catharina Rydberg Lilja, TiksPacs VD Patrik Larsson, TiksPacs grundare Stig-Arne Mårtensson och Falkenbergs sparbanks VD Ingvar Svensson

Fr. v: Swedbanks Roland Svenson, näringslivschef Catharina Rydberg Lilja, TiksPacs VD Patrik Larsson, TiksPacs grundare Stig-Arne Mårtensson och Falkenbergs Sparbanks VD Ingvar Svensson


Hela två av fem finalister till Swedbanks Hållbarhetspris för tillväxtföretag har i år sin bas i Falkenberg. TiksPac AB och Triventus AB utsågs båda till Gasellföretag 2011 och har nu chans att också ta hem Hållbarhetspriset. Efter att en oberoende granskning av WSP Enviroment ägt rum och de fem finalisterna utsetts är det nu dags för juryn att utse en vinnare den 28 mars.

Sedan 2009 kan företag som uppnått Dagens Industris tillväxtkrav och utsetts till Gasellföretag nominera sig själva till Swedbanks Hållbarhetspris för tillväxtföretag.
— Priset instiftades eftersom vi märkte att många företagare såg tillväxt och hållbarhet som två motpoler som stod i konflikt med varandra. Men det stämmer inte. Ska företag överleva i längden måste de klara marknadens svängningar och lyssna till vad de efterfrågar. Vi tänkte att det måste finnas massor av framgångsrika tillväxtföretag som också satsar på hållbarhet och dessa vill vi lyfta fram, berättar Roland Svenson som är projektledare på Swedbank.

Två av fem finalister


Av fjolårets 624 gaseller nominerade 63 företag sig själva till Hållbarhetspriset och därefter utsågs de tio bästa företagen. Topp 10 granskades sedan av oberoende konsulter från WSP Enviroment och efter deras slutrapport har Swedbank nu kommit fram till fem slutfinalister. Bland dessa finns alltså både TiksPac AB och Triventus AB.
— Att en så pass liten kommun som Falkenberg får med två företag bland topp 10 är unikt i sig självt. Att efter en granskning dessutom kvala in bland de fem finalisterna är enastående och visar på en väldig styrka i regionen.

Hållbara leverantörer


Utifrån nomineringsenkäterna som företagarna själva fyller i för att skatta sig själva kan flera slutsatser dras.
— Visserligen handlar det om hur företagen själva ser på sitt arbete men det går ändå att dra slutsatser. Sedan Hållbarhetsprisets första år har till exempel miljö, mänskliga rättigheter och samhällsengagemang blivit allt viktigare och ökat upp mot 10 % årligen. Man kan också avläsa att engagemanget kring att välja en bra och hållbar leverantör klivit fram allra mest.
Fr. v:  Roland Svenson, Catharina Rydberg Lilja, Roland Borrbring, Jan Stålnacke, Måns Holst och Ingvar Svensson.

Fr. v: Swedbanks Roland Svenson, näringslivschef Catharina Rydberg Lilja, Triventus ekonomichef Roland Borrbring, styrelseordförande Jan Stålnacke, koncern VD Måns Holst och Falkenbergs Sparbanks VD Ingvar Svensson

Stora kliv framåt


Enligt Roland Svenson är det framförallt två typer av företag priset är tänkt att
uppmärksamma. 
— Dels är det företagen som kan vara en del av lösningen så kallade climate solvers och dels är det de företag som är "nödvändiga" för att det i dagsläget saknas alternativ och som är en stor belastning för miljön men som tar stora kliv framåt för att minska sin och andras påverkan. Det är själva storleken på förbättringspotentialen och möjligheten att göra en större skillnad i världen som är det viktiga snarare än en bra produkt som är co-negativ men som också har en väldigt begränsad målgrupp. 

Ett hållbarare samhälle


På torsdag tillkännages de övriga tre finalisterna men redan nu vet vi att två av dem kommer från Falkenberg.
— Ja, det är inte klokt. Det är som en Askungensaga. Tikspacs produkter är miljövänliga men framförallt så arbetar vi med att skapa attityder och få såväl företag som kommuner att ta ansvar för ett renare och hållbarare samhälle. Detta blir allt viktigare för kommunerna att tänka på när de ska attrahera nya medborgare, företag och besökare, kommenterar Stig-Arne Mårtensson, grundare och etableringsansvarig på TiksPac.
 
Fotnot: 2010 års Hållbarhetspristagare blev Inrego AB från Täby som sysslar med återvinning av begagnad IT-utrustning. 2011 vann kungsbackaföretaget eGain som tagit fram en temperaturreglering för offentliga miljöer som styrs av väderleksrapporten.  
På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun