Teknikcollege — gymnasieutbildning med unik kvalitet

Sedan hösten 2009 har Falkenberg det certifikat som krävs för att bedriva kvalitativ teknikutbildning under namnet Teknikcollege. Innehållet i utbildningarna är anpassat för att matcha de lokala företagens behov och syftar även till att stimulera eleverna att studera vidare inom teknikområdet på högskola och universitet. Intresset för programmen ökar och nu början den andra kullen elever.

Teknikcollege är en grupp gymnasiala program vars styrka ligger i att utbildningarna utformas i samarbete med regionens företag. Innehållet anpassas på så sätt för att matcha företagens behov och syftar även till att stimulera eleverna att söka högre utbildning inom teknikområdet på högskola och universitet.
— I och med det ökade samarbetet mellan skola och näringsliv har förståelsen för varandra ökat markant. De företagare som önskar delta som samarbetspartners i Teknikcollege är med och påverkar utbildnings utformning. Den ömsesidiga förståelsen och det ökade nätverket ger en flexibilitet att våga tänka nytt och hitta lösningar som passar både elev och företag, förklarar Mattias Larsson på Falkenbergs Näringsliv AB och fortsätter:
— Att tidigt anpassa skolans upplägg efter näringslivets förändrade krav på certifieringar och kvalitetssystem är ett exempel på smidiga samarbeten som lätt uppstår när alla förstår vikten av tillväxt.

På riktigt


De elever som väljer att påbörja sin utbildning på Teknikcollege möter en vardag som är verklighetsanpassad. Det innebär att de har en skoldag som är sammanhållen.
— I verkligheten finns inga håltimmar. Dessutom genomsyrar en stor del av teoretiska ämnen som svenska, engelska och matte av konkreta exempel från företagen. Det ger också skoltrötta en bättre chans att hitta intresset och energin igen, förklarar Mattias.

Teknikcollege bygger på att teknik- och industriföretag engagerar sig och är med och utformar innehållet i de olika utbildningarna. Det innebär att eleverna bygger sitt nätverk tidigt och blir attraktiva för arbetsmarknaden samt att företagen har chans att underlätta sin rekrytering av personal.
— I den bästa av världar blir det ett vinna-vinna koncept för bägge. Men Teknikcollege bidrar även till att ge ungdomar en solid teoretisk grund som kan göra att de förstår behovet och lättare kan hitta rätt utbildning inom högskolan och universitetet. I sin tur leder det vidare till en rad spännande teknikyrken.

 
De företag som idag är engagerade i styrgruppen är: Carlsberg, SCA, Greif, Bendiro, Tomal, Segerströms och Interconsult.

På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun