Ta vara på historien — och gå framtiden tillmötes

Anders Persson och Inger Ligmajer på Arkivsupport 100procent
Nystartade Falkenbergsföretaget Arkivsupport 100procent vill sätta arkivering i ett nytt ljus och få företag att förstå värdet av ta vara på sin historia. Ambitionen ligger i tiden och i takt med att begrepp som knowledge management, history marketing och inte minst storytelling blir allt mer kända hoppas företaget gå en ljus framtid till mötes.

Arkivsupport 100procent har ännu inte fyllt ett halvår men har redan sju anställda och rejäla lokaler på Badhusvägen 67 i Falkenberg. Med kunskaper inom tidsbesparande och kostnadseffektiv arkivhantering hoppas man kunna locka stora som små företag, ideella organisationer samt kommunala, regionala och statliga myndigheter.
— Vi erbjuder kundanpassade lösningar för allt inom arkiv och dokumenthantering, så som strukturering, gallring, förvaring, digitalisering och tillgängliggörande på Internet. Värdet av att arkivera och ta vara på sin historia förbises och missköts i väldigt många företag. Det är synd och en stor förlust för företaget, menar Anders Persson som är VD och grundare och har ett förflutet som bland annat länsarkivarie i Hallands Arkivförbund. Vid sin sida har han Inger Ligmajer som är verksamhetschef på Arkivsupport 100procent och har mångårig erfarenhet som konservator och arkivarie:

— Många gånger har den som är ansvarig för arkiv och dokumenthantering i en organisation varken utbildning inom området eller möjlighet att sätta av den tid som behövs.

Hitta guldklimparna


Företagets största kund är i nuläget Västtrafik AB som har levererat 900-1000 hyllmeter arkiv med handlingar som ska gås igenom, struktureras och rensas från sådant som inte behöver sparas. Myndigheter och offentliga verksamheter har särskilda krav på sig att dokumentera, förvara och föra en öppen dokumentation fri för allmänheten att ta del av.
— Detta innebär bland annat att den måste vara ordnad och sökbar så att rätt information snabbt kan hittas på begäran.  Idag är det många som inte uppfyller de kraven. Ofta är organisationerna väldigt slimmade och lokalerna dåligt anpassade för hantering och förvaring av arkivhandlingar. Arkiv finns inte bara till för att följa lagar och förordningar utan ska vara levande och ses som en användbar kunskapskälla, menar Anders Persson. Inger Ligmajer fortsätter:

— En del tror att allt som är över tio år kan kastas. Det stämmer inte. Men det gäller att veta vad som kan kastas och vad som bör bevaras för framtiden. Sparar man allt hittar man snart ingenting och då ser man inte de där guldklimparna som kan komma att bli väldigt värdefulla. 

History marketing och storytelling


Idag är begrepp som history marketing och storytelling hetare än någonsin. Sedan ett par år tillbaka har böcker om företags historia (t ex boken om Harrys Restauranger) och historiska webbplatser (t ex ica-historien.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och ericssonhistory.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) blivit allt vanligare. Numera bjuder också storföretag såsom H&M och Sony Ericsson in till välbesökta events där företagets historia berättas och gamla filmklipp, bilder, marknadsföringsmaterial och produkter visas upp.  Något som Arkivsupport 100procent på sikt kommer att erbjuda.
— Att visa varifrån man kommer har blivit allt viktigare. Det är ett sätt att visa vem man är och hur man skiljer sig från konkurrenterna. Att fylla sitt varumärke med historisk tyngd är ett genidrag i dagens hårda kamp om konsumenterna. Vår utmaning är att på ett bra sätt nå ut med detta till företag och visa hur det hänger ihop med ett fungerande och levande arkiv, avslutar Anders Persson.    
På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun