Stor som vill bli större

i Långås

Tore Holmefalk, styrelseordförande på Långås Potatis och Rutfrukter.
Under sommaren har Långås Potatis och rotfrukter AB tagit ett viktigt steg mot en bredare och större marknad. Som leverantör till alla Lidl´s matbutiker i Sverige har man behövt samarbetspartners och det var vid ett av deras möten som de två lantbrukarna på Potatis & Grönsaker AB i Allarp utanför Laholm frågade: "Men ska ni inte köpa hela allet?"
 
Långås Potatis & Rotfrukter är ett odlarägt företag. Bland deras 25 odlare finns tradition att odla potatis i flera generationer tillbaka. Från Bjäre i söder till Varberg i norr. Genom förvärvet av Potatis & Grönasker i Allarp stärker man sin position på marknaden rejält. En ny produktgren i form av grönsaker tillkommer och dessutom når man nu även marknaden söder om åsen samt Stockholm.  Enligt Tore Holmefalk har det de senaste åren skett en stor förändring när det gäller paketering mot kund.
— Idag är det inte många som köper hem ens en 5 kg potatissäck. Som kund vill man se produkten och väljer därför oftast lösvikt eller de genomskinliga folieförpackningarna där det är tvättade och storlekssorterade potatisar.
 

Fortsatt produktion i Långås


Företaget har idag elva anställda i Långås och sju i Allarp. Produktionen kommer att samlas i Långås där man investerat och byggt om den senaste tiden och förhoppningen är att uppnå en ännu högre effektivitet.
— Visst producerar vi mer potatis i Halland än vad det finns efterfrågan till, men det är också därför som det är viktigt att vi når ut till en bredare marknad och anpassar oss efter det kunden önskar. Vi behöver få bort stämpeln att det är bökigt att koka potatis och vi ser gärna att de flesta produkter som lämnar oss är tvättade. På så vis kan vi sortera bort de som inte är bra och garantera en högre kvalitet.
 
Cirka 10-15% av företagets kunder är restauranger och gatukök. En målgrupp som man gärna ser att den växer dit man levererar färdigskalad potatis för att göra potatismos.
— Så vitt jag vet är vi den enda leverantören som kan garantera den bästa mos-potatisen, King Edward, året runt. Men själv använder jag oftast King Edward till potatisgratäng. Den godaste potatisgratängen görs absolut på King Edward.

 

Gemensamt utvecklingsprojekt


Tore Holmefalk ser många utvecklingsmöjligheter i branschen och driver ett Leader-projekt tillsammans med Hallands Primörer för att höja kvaliteten på lokalproducerad potatis. Under året har bland annat kostnadsfri kvalitetsrådgivning åt potatisproducenter tagit sin start. Nästa steg i projektet är att engagera matbutikerna till att hantera potatisen bättre samt att exponera den mer lockande i butik.
— Dessutom vill vi starta en potatisskola som syftar till ökad kunskap på ett lättsamt sätt. Möjligheterna är oändliga!
På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun