Piroger på chilenskt vis i


Gällared och Ullared

Anna och Alfredo i tillverkningsköket i Gällared
Efter att ha flyttat från Harplinge till Gällared bestämde sig Anna Hernandez för att tillsammans med sin man Alfredo starta eget. Valet föll på att börja tillverka piroger från hemlandet Chile och sedan 2006 har företaget Ya Poh varit i full gång. Idag finns pirogerna i nio olika matbutiker och i september öppnas ett nytt café i Ullared.
 
Ya Pohs produktion av chilenska piroger började i liten skala i den gamla bensinmacken i Gällared.
— Det tog en väldig tid i början för vi gjorde allting förhand men vi ville också se vad det svenska folket gillade för smaker och anpassa oss därefter, berättar Anna Hernandez.
 
Numera är kapaciteten att sälja och baka piroger betydligt större. Bakmaskiner och ugnar är inköpta och garaget har förvandlats till ett fint tillverkningskök. Förutom det lilla caféet i Gällared samt cateringuppdrag bakas piroger till större beställningsjobb. ICA var först med att öppna dörren för Ya Pohspiroger och numera finns de i nio olika butiker från Göteborg i norr till Malmö i söder och däremellan Ullared och Falkenberg förstås. 
— Det som är så bra med piroger är att man blir lagom mätt och att de är lätta att ta med i farten. De är dessutom goda, nyttiga och passar alla — gammal som ung. Vi använder färska råvaror och använder inga konserveringsmedel.

Pengagymnastik och språkförbistringar


Bäst med att starta eget är enligt Anna Hernandez att få bestämma själv och genomföra det hon själv tycker är bra. Men det finns också baksidor, såsom tufft arbete och oro.
— Det är både roligt och inte roligt. För det är ett stort ansvar och jag måste vara väldigt snål mot mig själv. Jag kan inte sticka iväg på semester till exempel och jag får göra gymnastik med pengarna så att varje krona räcker lite längre. 
 
Språkförbistringar har också gjort det lite svårare att få butiker att våga ta in och testa Ya Pohs varor i sortimentet.
— Som tur är har vi våra kunder som talar gott om oss och våra piroger. Kunderna är vår enda marknadsföring och vad de säger är mycket viktigare än vad vi säger själva, förklarar Alfredo som har till uppdrag att just ringa samtal och fixa med allting runtomkring verksamheten.
— Alfredo snackar och jag jobbar. Vi gör det vi är bäst på, säger Anna med ett stort leende.
Alfredo utanför nya caféet i Ullared.

Café och butik i Ullared


I slutet av september öppnar Anna och Alfredo även ett café i postens gamla lokaler intill busstationen i Ullared. Här kommer det att serveras chilenska piroger, bakverk och varma mackor; så kallade churrasco (lövbiff och grönsaker), lomito (skinka och grönsaker) och completo (korv och grönsaker).
— Det kommer att vara ett café med varm service och lite mer kontakt än på de flesta andra ställen. Det behövs absolut fler alternativ till hamburgare och köttbullar i Ullared. Hit kommer ju så olika människor, berättar Anna Hernandez och Alfredo Hernandez passar på att göra ett inlägg: 
— Utan Gekås hade inte Ullared varit i närheten av vad det är idag men ska Falkenberg fortsätta att växa och utvecklas behövs både små och stora företag. Jag vill också passa på att tacka Inger Karlsson som är landsbygdsutvecklare. Hon har varit ett stort stöd och bland annat hjälpt oss hitta nya utvecklingsområden.
 
Högst upp på Anna och Alfredos önskelista står just nu en nyrekrytering.
— Vi behöver en ung och driven person som vill hjälpa till och driva caféet i Ullared som det vore hans och hennes eget. Jag tror att rätt person är en ung, ambitiös tjej som vet vad hon vill. Det kan väl inte vara så svårt att hitta?
På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun