Ökat söktryck till Kompetens-


centrums utbildningar

Janne Alvstrand tillsammans med Pernilla Ivarsson.
Utbildningssamordnare Janne Alvstrand tillsammans med koordinator Pernilla Ivarsson i Kompetenscentrum Falkenbergs nya lokaler på Igeldammsvägen 1.  

Utbildningsnivån i kommunen måste höjas. Som en del i detta finns Kompetenscentrum Falkenberg som erbjuder högskoleutbildningar på distans, kompetensutveckling för företag och mycket annat. I takt med att arbetsmarknaden skriker efter rätt kompetens och kraven på medarbetare blir allt högre märks också ett ökat intresse från företagen och ett större söktryck från blivande studenter.

Kompetenscentrum Falkenberg har ett brett uppdrag som innebär alltifrån SFI-kurser och gymnasial vuxenutbildning till högskoleutbildningar på distans och kompetenshöjande utbildningar till företag. Sedan i januari håller Kompetenscentrum till på den nya adressen Igeldammsvägen 1, mitt emot Falkenbergs Bibliotek.
— Vi vill vara en mötesplats för alla typer av studenter. Hit kan man komma och studera även om man inte bedriver sina studier genom oss. Dessutom välkomnar vi företag som vill förlägga egna utbildningar i våra lokaler. Vi vill skapa en levande utbildningsmiljö där det händer så mycket som möjligt men samtidigt måste våra egna elever givetvis gå först, berättar Janne Alvstrand, utbildningssamordnare, och visar runt i de fina nya lokalerna.

Kompetensutveckling


En del av Kompetenscentrums filosofi är att erbjuda högskoleutbildningar på distans som studeras på kvartsfart. Det gör att de går att kombinera med arbete. En del av undervisingen sker då via telebildssändningar där flera klassrum i olika städer sammankopplas och föreläsaren undervisar från en tv-skärm. Tillsammans med Ingenjörshögskolan i Borås erbjuds t ex Bättre konceptet som i år haft ett större söktryck än någonsin. Utbildningen ger företagen verktyg för förbättringsarbeten som kan appliceras direkt i företagens verksamheter under pågående kurs.
— Det har blivit enklare att prata kompetensutveckling med företagen. Idag är vi många aktörer som sysslar med detta och det tillsammans med en mängd andra signaler i arbetslivet både nationellt och internationellt har nog ökat medvetenheten om vikten av det livslånga lärandet. Företagsledare idag vet också betydelsen av ett väloljat maskineri - oavsett om det gäller maskiner eller människor. I år har vi flest sökande i hela Sverige till den här kursen, berättar Janne Alvstrand som samtidigt poängterar möjligheten att även skräddarsy kortare poäng och behörighetsfria kurser helt efter företagens behov.    

Samarbete över gränserna


Kompetenscentrums utbud av företag- och högskoleutbildningar styrs helt och hållet av vilka behov som finns hos individen och ute i näringslivet. Först inventeras behovet och sedan försöker man få till stånd en utbildning som uppfyller det. Numera görs också en gemensam behovsinventering tillsammans med Kungsbacka, Varberg, Halmstad, Laholm och Hylte, vilken sammanställs av Region Halland.
— Samverkan är en förutsättning för att vi skall kunna erbjuda allt det vi gör. Samma kurs med samma lärare kan hållas i flera olika städer samtidigt och det ger en betydligt bättre ekonomi. Det gör också att en utbildning som endast ett fåtal företag eller personer i Falkenberg är intresserade av, ändå kan hållas här i Falkenberg om intresset är större i en annan stad.

Falkenbergsmodellen


En av Kompetenscentrum Falkenbergs viktigaste samarbetspartners är Falkenbergs Näringsliv AB, framförallt i fråga om utbildningsbehov och rekrytering till kurserna bland företagen. Ett samarbete som väckt uppmärksamhet i andra kommuner som hör av sig och vill ta del av deras "modell".
— Det är kul men förvånande. Vi har förstått att det inte alltid är så självklart att ha ett så nära och rakt samarbete med näringslivsbolaget i kommunen. Samtidigt har vi kommuner mycket att lära av andra och vi vill alla fortsätta att utvecklas för att bli bättre, avslutar Janne Alvstrand.
Medarbetare ritar diagram vid datorn
Kompetenscentrum består av följande delar: SFI, GrundVux (Grundläggande vuxenutbildning), LärVux (Särskild utbildning för vuxna), GyVux (Gymnasial vuxenutbildning), VårdVux (Vård och omsorgskurser inom gymnasial vuxenutbildning), YrkesVux (Gymnasial utbildning inom karaktärsämneskurser), Högskola på Distans, Kompetenscentrum Företagsutbildning samt Studie- och Yrkesvägledning.

Läs mer på Kompetenscentrums hemsidalänk till annan webbplats.

På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun