Ny satsning på teknik och entreprenörskap för barn i Falkenberg

Linda Bentsson från KomTek Halmstad i Teknikhuset på Falkenbergs Gymnasieskola
Under pågående höstlovsvecka har Falkenbergs Näringsliv tillsammans med Barn- och Utbildningsförvaltningen och entreprenörs- och teknikskolan KomTek Halmstad arrangerat en lovaktivitet med inriktning på teknik. Syftet har varit att väcka ett tidigt intresse för teknik och att testa KomTek-koncepet i Falkenberg.
 
KomTek är en kommunal entreprenörs- och teknikskola där barn och ungdomar kan gå på fritidsverksamhet, likt den kommunala musikskolan, fast med inriktning teknik och entreprenörskap.
— I Halmstad har vi jobbat med KomTek i tio år och tanken med konceptet är att det ska locka fler barn och ungdomar att bli intresserade av teknik. Vi jobbar med ett lustfyllt lärande och det ska vara roligt att vara på KomTek. Vi vill vara med och jobba bort att teknik ibland uppfattas som lite trist och svårt när det egentligen är väldigt roligt bara man får chans att prova på, berättar Linda Bengtsson som är processledare på KomTek Halmstad och den som ansvarade för aktiviteterna i Teknikhuset på Falkenbergs Gymnasieskola.
 
KomTek finns på 20 orter i Sverige och förhoppningen är att det ska starta upp i Falkenberg till våren. Intresset för lovaktiviteten har varit stort och istället för bara ett tillfälle blev det två i Teknikhuset med totalt 45 anmälda barn i åldrarna 7-12 år, varav majoriteten var tjejer.
— En stor effekt av KomTek som vi märkt av i Halmstad är skillnaden på självförtroende hos barnen. Ibland är de osäkra när de börjar men genom KomTek visar de för sig själva att de kan. De får på egen hand lösa kluriga problem och vara kreativa samtidigt som de lär sig att det är okej att göra fel, säger Linda Bengtsson.
 
Sedan hösten 2009 har Falkenberg det certifikat som krävs för att bedriva kvalitativ teknikutbildning under namnet Teknikcollege. Innehållet i utbildningarna är anpassat efter lokala företags behov och Mattias Fornell på Falkenbergs Näringsliv hoppas och tror att KomTek kan locka fler till att i framtiden söka till Teknikcollege i Falkenberg:
— KomTek är en viktig pusselbit i vårt arbete för att tidigt väcka intresset för teknik och entreprenörskap bland barn och ungdomar Falkenbergs kommun. Och på längre sikt hoppas vi att det kan få fler ungdomar att söka till Teknikcollege och även vidareutbilda sig inom teknik.
 
En stor del av vår svenska samhällsutveckling bygger på teknisk innovation; allt ifrån kullagret, tumstocken och skiftnyckeln till mobiltelefonen, mobilnätet, Spotify och Skype kommer från Sverige. Vi har dock under en längre tid sett ett vikande intresse att söka sig till tekniska utbildningar, medan trenden på marknaden säger att vi behöver fler ingenjörer och yrkeskunnigt folk. En satsning på teknik och innovation blir därför mycket viktig för vår fortsatta framgång, både som kommun och land, avslutar Mattias Fornell.
 
Kommentarer från några av deltagarna på onsdagens testaktivitet:

— Det är jätteroligt att vara här och få testa att bygga olika grejer och att få borra. Jag håller på att bygga en låda där locket lyfts genom en lina som är kopplad till knappar och batterier.

Ted Nilsson, 10 år.

 
— Jag tycker det är ett bra initiativ där barnen kan vara kreativa och få testa på lite annorlunda saker, det är viktigt med mångsidighet i fritidsaktiviteterna.

Niklas Fagrelius, pappa till Adam, 9 år.

 
— JA!

Svaret från Beata, Elsa och Anna, alla 10 år, på frågan om de kunde tänka sig att besöka KomTek på nytt. Alla tre byggde under dagen varsitt snurrhjul som kan fungera som en alternativ tärning med hjälp av bl a en platsmugg, en CD-skiva och batterier.

KomTek i Teknikhuset på Falkenbergs Gymnasieskola
KomTek i Teknikhuset på Falkenbergs Gymnasieskola
På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun