Möte ger direkt chans till praktik

Mötet mellan Roy och Rolf gav direkt resultat. Roy Jörgensen från Falkenbergs gymnasium ser möjligheter för elever att få praktik hos Rolf Frid på SIA Glass. Kampanjen "100 möten för framtiden" visar hur värdefullt en kontakt kan vara.

Just nu går kampanjen "100 möten för framtiden" i Västsverige. Tanken är att stärka kontaktytorna mellan skola och näringsliv och att underlätta för ungdomar att få jobb. Det är ett initiativ från Svenskt Näringsliv i Västra Götaland och Halland.

Ett av de första mötena under kampanjen var på SIA Glass i Slöinge strax utanför Falkenberg. Där träffades företagets vd Rolf Frid och Roy Jörgensen, som är rektor på Falkenbergs Gymnasieskola. För Roy gav företagsbesöket en bred insyn i de arbetsuppgifter som dagligen utförs hos glasstillverkaren. Allt kretsar inte kring produktion av matvaror.
— Det är inte bara elever från livsmedelsprogrammet som man efterfrågar här, menar Roy. Det handlar också om kompetens för att kunna hantera datorer för att kunna styra maskinerna i tillverkningsprocessen.

Denna insikt gav honom en idé om hur gymnasieskolan i Falkenberg kan länkas ihop med SIA Glass.
— På vår gymnasieskola har vi el- och energiprogrammet. En av våra elever skulle kunna få en plats här inom ramen för arbetsplatsförlagt lärande. Elever med intresse för processteknik får chans att tillämpa kunskaperna och dra erfarenheter. Ett utbyte som hjälper unga människor till en bra start på arbetslivet. Men detta är inget främmande för SIA Glass. Företaget bär på en lång tradition av att ta samhällsansvar, menar Rolf.
— När familjen Stenström startade glassfabriken på sextiotalet var detta ett rent sysselsättningsprojekt. Många förlorade jobbet när slakteriet i bygden lades ned.
Företaget har sedan dess växt och idag är man intresserad av att rekrytera högskoleutbildade medarbetare.
— Utmaningen att driva företag ligger i att hitta datatekniker som kan förbättra styrsystem, finna produktutvecklare, logistiker och säljare som har högskolekompetens. Då är det viktigt att man har en bra grundutbildning från gymnasiet.

På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun