Kursen som hjälper Falkenbergsföretagen att vässa formen

Peter Kammensjö, kursledare för Bättre Produktion.
Bättre Produktion är högskolekursen som hjälper tillverkande företag att vässa formen genom en effektivare produktion. I Falkenberg har kursen genomförts vid tre tillfällen sedan 2010 och närmare 80 personer från olika företag har deltagit.

Kursen utgår från Toyota Production System eller Lean Production som det även kallas och fokuserar bl a på praktiskt kundvärde, slöseri i värdeflödeskedjan, efterfrågestyrd produktion och hur ett systematiskt förbättringsarbete kan införas. Kursen är ett samarbete med Högskolan i Borås och sker på plats i Kompetenscentrum Falkenberg via tv-länk.

Mattias Fornell från Falkenbergs Näringsliv har varit involverad i utbildningen och rekommenderar fler företag att söka.
— Jag har bara hört positivt från de företag som deltagit och den största fördelen med kursen är att alla praktiska uppgifter man utför kopplas till den egna verksamhet och verkligheten. Dessutom är kursledaren Peter Kammensjö en skicklig pedagog med stor erfarenhet inom Lean som fått stora lovord från tidigare deltagare.

En av dem som deltog i Bättre Produktion under 2013 var Roger Gunnarsson, produktionschef på Falkenbergs Laxrökeri. Han gick kursen tillsammans med tre kollegor och företaget kommer även att skicka fler anställda för att gå utbildningen.
— Kursen har varit väldigt nyttig och en stor ögonöppnare. Den fokuserar på hela kedjan, allt från vikten av att medarbetare trivs till verktyg för en effektivare produktion, berättar Roger Gunnarsson som understryker betydelsen av att alla i företaget tar sig an det nya arbetssättet som Lean Production innebär:

— Lean handlar mycket om respekt och att få alla att engagera sig och känna ansvar för en bättre arbetsprocess. För att lyckas med implementeringen av Lean har vi bildat en projektgrupp som träffas en gång i veckan för att diskutera förbättringar och hur vi kan utbilda våra kollegor. Det är ingen quickfix utan det måste pågå ett ständigt förbättringsarbete. 

Att undervisningen skett via tv-länk och genom praktiska övningar tycker Roger Gunnarsson har fungerat bra men det har också tagit tid.
— Kursen tar mycket tid men det är det värt. Men det är också viktigt att ledningen är medvetna om att det tar tid och resurser. Det allra bästa är att ledningen också går utbildningen och sätter sig in i produktionskedjan. Alla måste anpassa sig till Lean för att det ska bli riktigt bra.

Under hösten 2014 kommer kursen hållas på nytt och ansökningsperioden startar i april. Det kommer även hållas en kurs för tjänsteföretag, Bättre Lean för Service och tjänster.

Mer om kursen Bättre Produktion


Ladda ned pdf PDFför att läsa mer om både Bättre Produktion och Bättre Lean för Service och Tjänster, eller läs mer på www.battre.selänk till annan webbplats.

Det går även bra att kontakta Jenny Axelsson på Kompetenscentrum Falkenberg för ytterligare information.
 
Jenny Axelsson Utbildningssamordnare
Tel. 0346-88 60 05, 0733-94 60 05
E-post: jenny.axelsson@falkenberg.se

På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun