Gudmundsgården blir Sveriges första Kunskapsgård

Ralf och Sabine på Gudmundsgården
"Sverige — det nya matlandet" är visionen om att Sverige ska bli bäst på mat i Europa. Som ett led i detta blir Gudmundsgården nu den första Kunskapsgården i Sverige. Framöver kommer det finnas möjlighet för både företag såväl som för privatpersoner att genom kurser på Gudmundsgården utöka sina matkunskaper.

Visionen om en Kunskapsgård togs fram på eget initiativ av Gudmundsgården och sker i samarbete med Länsstyrelsen i Halland och Jordbruksverket. Ralf Teebay, en av grundarna av Gudmundsgården, berättar mer:
— Vi vill erbjuda lantbrukare och småskaliga företag en möjlighet att lära sig själva och sina kunder hur de kan förädla och ta till vara på egna och lokala råvaror.  Vi kommer delvis hålla i egna kurser men också tillhandahålla lokaler för andra företag att arrangera kurser.

Gudmundsgården har påbörjat arbetet med att ta fram passande lokaler för att kunna bedriva verksamheten och hoppas kunna vara igång under våren 2013.
— Vi har redan märkt av ett stort intresse vilket naturligtvis är roligt. Det här är kunskaper som förr i tiden var en självklarhet ute på landsbygden men som under de senaste två generationerna delvis hamnat i glömska, säger Ralf Teebay.

Kurserna kommer ha stort fokus på det praktiska men det kommer till viss del även finnas inslag av grundläggande teoretiska kunskaper inom bl a mathygien.
— Alla som har ett matintresse och vill lära sig mer om förädlingsverksamhet är välkomna. Det kan t ex vara jägare som vill veta mer om hur de kan ta tillvara på alla delar av djuret. För någon som har mycket äpplen i trädgården kan det vara bra att lära sig göra sylt, must eller varför inte vin, avslutar Ralf Teebay.

På gång
Oktober 2017
ti on to fr
v39              1
v40  2 3 4 5 6 7 8
v41  9 10 11 12 13 14 15
v42  16 17 18 19 20 21 22
v43  23 24 25 26 27 28 29
v44  30 31          
Det finns inga händelser att visa
Nyheter
Se fler nyheter | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tipsa om nyheter
Falkenbergs Näringsliv AB   311 80 Falkenberg   Tf. VD mattias.fornell@falkenberg.se Tel. 0702-31 88 40
Dela
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Falkenbergs kommun